ΔΗΜΟΣ
ΚΑΣΤΕΛΙΟΥΕισαγωγή
Χάρτης περιοχής
Χωριά
Διαδρομές
Φωτογραφίες
Θέμα (φωτ.)
Χάρτης Ν. Ηρακλείου
Ο Δήμος Καστελίου βρίσκεται στην ενδοχώρα του Ν. Ηρακλείου, στο ΒΑ τμήμα του.
Συνορεύει με τους Δήμους Επισκοπής , Γουβών, και Χερσονήσου από Βορά, Θραψανου απο Δυτικά, και Αρκαλοχωρίου απο Νοτο.
Αποτελείται από 25 οικισμούς διασκορπισμένους σε μια έκταση 124,000 περίπου στρεμάτων, με διαμόρφωση εδάφους από πεδινή μια πού βρίσκεται 14 μόλις χλμ από τις βόρειες ακτές του Ηρακλείου, μέχρι ορεινή, μια πού μια σειρά χωριά βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Αφέντη, παραφυάδα της Δίκτης.
Ο πληθυσμός του Δήμου είναι περίπου 6.000 κατ. Εδρα του Δήμου είναι η κωμόπολις Καστέλι, πού απέχει 36 χλμ από την πρωτεύουσα του νομού το Ηράκλειο και 14 χλμ απο το τουριστικό θέρετρο Χερσόνησο.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ - ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η πρόσβαση στην περιοχή είναι πανεύκολη και οι δρόμοι όλοι ασφαλτοστρωμένοι και σε καλή κατάσταση. Αυτοί πού βρίσκονται στα βόρεια παράλια του Ηρακλείου μπορούν να επισκεφτούν το Καστέλι από την Χερσόννησο, διακλαδωση αριστερά απο την εθνική οδό Χερσόνησο - Ηράκλειο, από μιά όμορφη διαδρομή 14 χλμ, η από Γούβες-Σμάρι- Καστέλι.
Η πρόσβαση μπορεί επίσης να γίνει απο τον δρόμο Ηράκλειο -Κνωσσο- Αγ. Παρασκιές- Αποστόλοι Καστέλι, γι αυτούς πού βρίσκονται στό Ηράκλειο. Η δημόσια συγκοινωνία είναι αρκετά καλή. Ο σταθμός των λεωφορείων βρίσκεται στο λιμάνι του Ηρακλείου, και η σύνδεση με το Ηράκλειο γίνεται ανά ώρα περίπου.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στην εδρα του Δήμου υπάρχουν όλες οι υπηρεσίες πού χρειάζεται ο σύγχρονος επισκέπτης. Όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες, Κέντρο Υγείας, 2 μικρά ξενοδοχεία, εστιατόρια και ταβέρνες, εμπορικά και τουριστικά καταστήματα, κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας.
Ακόμη στην διαδρομη πρός τη περιοχή θα συναντήσετε στα περισσότερα χωριά ταβέρνες και καφενεία.
Τουριστικές διευκολύνσεις

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τα αρχαιολογικά στοιχεία αποδεικνύουν οτι η περιοχή κατοικείτο απο αρχαιοτάτων χρόνων, και η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κατα την Μινωική εποχή η πόλις Λύκτος, η Λυττος , η αρχαιότερη ίσως πόλη της Κρήτης, εδέσποζε της περιοχής. Πιο σύγχρονες ανασκαφές στην Ακρόπολη Σμαρίου, με ευρήματα από την Μεσομινωική εποχή και μετά, επιβεβαιώνουν τον σημαντικό ρόλο της περιοχής από αρχαιοτάτων χρόνων

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αξίζει τόν κόπο ο επισκέπτης της Κρήτης , να επισκευτεί την περιοχή του Δήμου Καστελίου.
Υπέροχη φύση με συνεχείς εναλλαγές εικόνας στο τοπίο, δασωμένες όχθες ποταμών, αιωνόβια πλατάνια και τρεχούμενα νερά, γυμνές βραχώδεις εκτάσεις, ανηφορικά περιπατητικά μονοπάτια, αρχαιολογικά μέρη, ( Πρωτομινωικός οικισμός Καστελίου, Λυττος, Ακρόπολις Σμαρίου, Τοιχος Κασταμονίτσας), παραδοσιακά χωρια (Σμάρι, Μπιττζαριανό, Λαγού, Κάτω και Πάνω Καρουζανά), ιστορικές εκκλησίες (Αγ. Παντελεημων, Αρχάγγελος Μιχαήλ, Αγ. Αννα, Παναγία στο Σκλαβελοχώρι, Αγ. Γεώργιος , Παναγία, υπαπανή στη Μαθιά), μοναστήρια (Μονή Καλλέργη), τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλους( Γερακιανή Λαγκάδα, Μεσάδα, στην Κασταμονίτσα, Μετόχι στην Μαθιά, Αγ Παντελεήμων ), κάνουν την διαδρομή γοητευτική και αξέχαστη.

Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Ε Σ

Με αφετηρία το Καστέλι,σας προτείνουμε διαδρομές που μπορείτε μέσα σε μια γεμάτη μέρα, να πάρετε μια καλή εικόνα της περιοχής.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1
ΚΑΣΤΕΛΙ- ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ- ΣΜΑΡΙ-ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΜΑΡΙΟΥ -ΜΟΝΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ-ΜΠΙΤΖΑΡΙΑΝΟ-ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΚΑΡΟΥΖΑΝΑ-ΛΑΓΟΣ.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2
ΚΑΣΤΕΛΙ- ΠΟΛΥΘΕΑ- ΔΙΑΒΑΙΔΕ- ΛΥΤΤΟΣ- ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΣΑ- ΛΥΤΟΣ (Ξυδας) -ΑΣΚΟΙ -ΑΜΑΡΙΑΝΟ -ΜΑΘΙΑ - ΑΡΜΑΧΑ -ΓΕΡΑΚΙ - ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΛΙΛΙΑΝΟ -ΣΚΛΑΒΕΡΟΧΩΡΙ -ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ -ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ -ΚΑΣΤΕΛΙ. Η διαδρομή αυτή περιλαμβάνει το ορεινο τμήμα του δήμου Καστελίου.


• Αρχή σελίδας