Φαλάσαρνα

Νομός:Χανίων
Επαρχία:Κισάμου
Σ.περιοχής:Καστελίου
Κοινότητα:Πλατάνου


EN text

αεροφ/ία
οδ.χάρτης
Επαρχία Κισάμου
Πλάτανος
Σφηνάρι
Ευρ.περιοχών

Η Φαλάσαρνα, είναι το δυτικότερο χωριό της Κρήτης, και βρίσκεται περίπου 20 κμ., από το Καστέλι Κισάμου, στο λαιμό τής χερσονήσου τής Γραμβούσας.

Το όνομα Φαλάσαρνα, είναι προελληνικό, και προέρχεται από την νύμφη "Φαλασάρνη".
Η Φαλάσαρνα ήταν τό λιμάνι τής αρχαίας Πολυρήνειας. Η ακμή τής πόλης Φαλάσαρνα, ήταν κατά τήν Ελληνιστική περίοδο, εποχή κατά την οποία η Φαλάσαρνα είχε δικό της νόμισμα. Το λιμάνι ήταν κλειστό και περιτριγυρισμένο μέ τείχη, επικοινωνούσε δέ με την θάλασσα, με κανάλι. Το κανάλι και το λιμάνι σήμερα, είναι καλλιεργημένη γή εξ αιτίας της πτώσης του επιπέδου τής θάλασσας. Τα αρχαία ερείπια, βρίσκονται 300-400 μέτρα από την θάλασσα. Η ασφαλής θέση τού λιμανιού, το απόρθητο φρούριο, και η πλούσια κοιλάδα της περιοχής δεικνύουν, ότι η Φαλάσαρνα ήταν μεγάλο ναυτικό και εμπορικό κέντρο.
Τα σωζόμενα μέχρι σήμερα ερείπια, είναι μέρος των τειχών, της πόλης, καθώς και μέρος των κυκλώπειων τοίχων, αμυντικών πύργων, θεμέλια σπιτιών, και ερείπια του ναού της Αρτέμιδας, ή του Απόλλωνα.

Σήμερα η Φαλάσαρνα είναι ένα ήσυχο θέρετρο, μέ πολλά μικρά ξενοδοχεία, διαμερίσματα και ταβέρνες, κοντά στήν υπέροχη αμουδερή παραλία.
Επίσης υπάρχουν πολλά σημεία γιά ελεύθερο camping. Νότια στά Φαλάσαρνα, εκτείνεται η "Παχιά Άμμος", μιά από τίς πιό όμορφες αμμώδεις παραλίες της Κρήτης.


mail to interkriti© Interkriti 1997 interkriti's index