Κίσαμος
(Καστέλλι)

Νομός:Χανίων
Επαρχία:Κισάμου
Δήμος:Κισάμου
Πληθυσμός:3,000
Εκταση:7.6 τ.χλμ

αεροφ/ία
οδ.χάρτης
Επαρχία Κισάμου
Περιοχές ΚρήτηςΤουριστικές
Υπηρεσίες


ΤΗΛΕΦΩΝΑ
κωδικός:
+30822
νοσοκομείο
22222
23305
αστυνομία
22115
λιμεναρχείο
22024
λεωφορεία
22035
δημαρχείο
22068

Η σελίδα αυτή είνα προσφορά του
Δήμου Κισάμου

english text

Το Καστέλι Κισάμου βρίσκεται 42 χιλιόμετρα δυτικά από τα Χανιά και είναι η πρωτεύουσα της πανέμορφης επαρχίας Κισάμου. Είναι επίσης η έδρα του ομώνυμου Δήμου με 3.000 κατοίκους.
Η περιοχή ήταν ανέκαθεν γεωργική με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα όπως το λάδι καί το περίφημο κισαμιώτικο κρασί. Τα τελεταία χρόνια έχει αρχίσει η τουριστική ανάπτυξη χωρίς όμως να επιρεάσει την ομορφιά και το χαρακτήρα της περιοχής.
Η πόλη διαθέτει την υποδομή μιάς μοντέρνας πολιτείας παρέχοντας στούς κατοίκους και τούς επισκέπτες πλήθος ανέσεων και υπηρεσιών.

Γιά την μετάβαση στό Καστέλι υπάρχει πυκνή συγκοινωνία με υπεραστικά λεωφορεία από τα Χανιά.
Τούς καλοκαιρινούς μήνες γίνονται ακτοπλοϊκά δρομολόγια με μικρά οχηματαγωγά από το λιμάνι του Καστελιού προς το Γύθειο στην Πελοπόννησο.
Τό Καστέλι είναι χτισμένο πάνω στην υπέροχη αμμώδη παραλία στο σημείο πού παλιότερα ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη της Κισάμου.
Ιδανικό σημείο γιά εκδρομικές εξορμήσεις στη γύρω περιοχή πού είναι από τίς ομορφότερες και πιό ενδιαφέρουσες στην Κρήτη.
Αρχαία Πολυρρήνια, Φαλάσαρνα, το Σφηνάρι, το νησάκι της Γραμβόυσας με το Ενετικό κάστρο, η παραλία τού Μπάλου, το Τοπολιανό φαράγγι, το Σιρικάρι, οι Καλάθενες και πολλά αλλα παραδοσιακά χωριά καί βέβαια το Ελαφονήσι και η Χρυσοσκαλίτισσα.
Γιά την επίσκεψή σας εκεί γίνονται οργανωμένες εκδρομές και κρουαζιέρες από τοπικά ταξειδιωτικά γραφεία.
Τα κρυστάλινα νερά και οι αμμώδεις ηλιόλουστες παραλίες της Κισάμου προσφέρουν μια αλησμόνητη απόλαυση.

Οπως συμβαίνει με τις περισότερες περιοχές στη Κρήτη έτσι και η ιστορία της Κισάμου ξεκινάει από πολύ παλιά.
Τό όνομα Κίσαμος θεωρείται ότι έχει προελληνική προέλευση και ήταν η ονομασία αρχαίου οικισμου που υπήρχε στο ίδιο σημείο. Υπήρξε ένα από τα λιμάνια τής αρχαίας Πολυρρήνιας και απετέλεσε σπουδαίο ναυτικό καί εμπορικό κέντρο, που ήκμασε ιδιαίτερα κατά τούς Ρωμαϊκούς χρόνους αλλά και τους Βυζαντινούς όταν μάλιστα απετέλεσε και επισκοπική έδρα.

Λόγω της σπουδαιότητάς της η Κίσαμος υπήρξε στόχος κατακτητών και επιδρομέων κάτι που την ανάγκασε να οχυρωθεί.
Οι ενετοί έχτισαν ένα μεγάλο τείχος για το σκοπό αυτό πού μερικά κομάτια του διατηρούνται ακόμη. Το ενετικό αυτό κάστρο η Castelo, ήταν το πιό χαρακτηριστικό σημείο της πόλης και γι' αυτό ονομάστηκε Καστέλι.
Σήμερα επειδή την ονομασία Καστέλι την έχουν καί αλλες πόλεις η χωριά της Κρήτης συνηθίζεται η πόλη να λέγεται Καστέλι Κισάμου η απλά Κίσαμος.


sights of the town


interkriti's index
© Interkriti 1997
mail to interkriti