Η πόλις των Μαλίων βρίσκεται 34 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου, επι τής Εθνικής οδού Ηρακλείου -Αγίου Νικολάου, χτισμένη στην παραλία του κόλπου των Μαλλίων.

Αποτελεί το διοικητικό κέντρο της περιοχής και την έδρα των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου Μαλίων στον οποίο υπάγεται διοικητικά και το χωριό " Κράσσι".
Η περιοχή των Μαλίων είναι προκισμένη με εύφορα εδάφη, και άφθονα νερα απο τις πηγές του όρους Σελένα, πού βρίσκεται νότια της πόλης των Μαλίων. Είναι επίσης φημισμένη για τον αρχαιολογικό της χώρο καθώς και για την πανέμορφη αμμώδη παραλία της που συγκεντρώνουν χιλιάδες τουριστών κάθε χρόνο.


English Text

Συγκοινωνία Απο την πόλη του Ηρακλείου υπάρχουν καθημερινά αρκετά δρομολόγια του ΚΤΕΛ για τα Μάλια (ο σταθμος των λεωφορείων βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι).
Υπάρχει επίσης τακτικη συγκοινωνία και με τον Αγιο Νικολαο.

Υπηρεσίες Tα Μάλια είναι μια πόλη που παρέχει ολες τις υπηρεσίες που ζητά ένας επισκέπτης σήμερα. Στην πόλη υπάρχουν παρα πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια όλων των κατηγοριων, εμπορικά καταστήματα όλων των ειδών, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, τουριστικά γραφεία καθως και ταβέρνες, εστιατόρια και μπαρ για την νυκτερινη διασκέδαση του επισκέπτη. Στην πόλη υπάρχουν υποκαταστήματα ολων των μεγάλων Ελληνικων τραπεζών. Οι οργανωμένες πλαζτης πόλης παρέχουν την δυνατότητα ενοικιάσεως σκαφών jet ski, wind surfing κλπ.

Ιστορικά Στοιχεία Τα αρχαιολογικά στοιχεία αποδεικνύουν οτι η περιοχή εκατοικείτο απο την Νεολιθική εποχή. Κατα την Μινωική περίοδο, σύμφωνα με τήν παράδοση, ήταν η εδρα του βασιλέως Σαρπιδόνα αδελφου του Μίνωα.
Τα Μάλια συνέχισαν να κατοικούνται απο την Μινωική εποχή και έχουν μια μακρά ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Αξιοθέατα Τα Μάλια είναι γνωστά και για τα αρχαιολογικα ευρηματα της περιοχης . Ο συνδυασμος αυτων με την υψηλη ποιότητα των παρεχομένων τουριστικων υπηρεσιων και την ομορφιά του τοπίου έχουν κάνει την περιοχή των Μαλλίων μια απο τις πιο προσφιλείς περιοχές της Ελλάδος για τους επισκέπτες .
Οι ανασκαφες στον Αρχαιολογικο χώρο των Μαλίων, 3χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού, εφεραν στην επιφάνεια μια ολόκληρη Μινωική πολιτεία, με το παλάτι της, σπιτια, δρόμους και βασιλικούς τάφους. Η πόλη κάλυπτε μια έκταση ενος τετραγωνικού χιλιομέτρου, με το παλάτι στο κέντρο, αναλόγου μεγεθους με αυτα της Κνωσσου και της Φαιστού.

Αγροτική Παραγωγή Παρόλο που η πλειοψηφία των κατοίκων του δήμου Μαλιων ασχολούνται κατα κανόνα με την παροχή τουριστικών υπηρεσιων, το καλο κλίμα και η ευφορη γη εχουν σαν αποτέλεσμα και την ύπαρξη μιας αρκετά μεγάλης αγροτικής παραγωγής .Στην περιοχη υπάρχουν παρα πολλα θερμοκήπια που παράγουν κηπευτικα και μπανάνες. Τελευταια εχει αρχίσει να αναπτυσσεται και η βιοηχανια εμφιαλώσεως πόσιμου νερου απο τις πηγές της περιοχής.

Χρήσιμες Πληροφορίες
Νομος :
Επαρχία :
Δήμος :
Ταχυδρομικός Κώδικας:
Κωδικός Υπεραστικου Τηλεφωνου:
Τουριστικη Αστυνομία :
Δημαρχείο :
Δημοτική Αστυνομία :
Αθλητικό κέντρο:
Ιατρείο:
Αρχαιολογικός Χώρος :
Ηρακλείου
Πεδιάδος
Μαλίων
700 07 Μαλια
+30897
+21000
+31265
+31045
+31889
+31594
+31597


Η παραλία των Μαλίων | Η πόλη και η ιστορία της | Παρεχόμενες Υπηρεσίες | Προιόντα | Το χωριό Κράσσι | Το παλάτι των Μαλίων | info MAP


mail to interkriti© Interkriti 1996 interkriti's index