Δήμος
Αρκαλοχωρίου


Αρχοντικό . Τό Αρχοντικό είναι οικισμός τού Δήμου Αρκαλοχωρίου, με 219 κατοίκους. Είναι χτισμένο πάνω σ' ένα ύψωμα πού δεσπόζει στη περιοχή, στα 440μ υψόμετρο, πολύ κοντα στό Αρκαλοχώρι, καί απέχει από τό Ηράκλειο περίπου 35 χιλιόμετρα.
Τό παλιό του όνομα ήταν Αλιτζανή, και έτσι αναφέρεται από το 1577 (Barozzi) με 210 κατοίκους. Λέγεται οτι κάποιος Ενετός με το όνομα Τζανής, είχε μεγάλη περιουσία εκεί. Αυτός επι Τουρκοκρατίας, γιά να μη χάσει τη περιουσία του, αλλαξοπίστισε και έγινε Αλή Τζανής, όνομα που επικράτησε και γιά την περιοχή. Απο το 1955 όμως το χωριό μετονομάστηκε σε Αρχοντικό.
Κοντά στο αρχοντικό σ' ένα ύψωμα πού λέγεται "Γαλατιανή Κεφάλα" βρέθηκαν ερείπια από Μινωϊκή πολιτεία πού λέγεται ότι ήταν από τις μεγαλύτερες στην Κρήτη.
Στη θέση Πρινιά βρίσκεται η παλιά εκκλησία της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγης, με τοιχογραφίες.

Χουμέρι

Το Χουμέρι βρισκεται πανω στο δρόμο απο Ηράκλειο γιά Αρκαλοχώρι, στα 31 χιλιόμετρα περίπου. Απ' εδω υπάρχει διασταύρωση που οδηγεί στο χωριό Ζίντα. Είναι οικισμός του Δήμου Αρκαλοχωρίου, με 196 κάτοικους.
Εχει πλούσια βλάστηση και μιά ωραία βρύση, που πολλοί περαστικοί σταματούν να απολαύσουν το δροσερό νερό της.

Ζίντα

Η Ζίντα με 192 κάτοικους, είναι οικισμός τού Δήμου Αρκαλοχωρίου. Είναι χτισμένη σέ ύψωμα στα 490μ απο τη θάλασσα, και αναφέρεται στις απογραφές ήδη από το 1380 μ.Χ. Βρίσκεται σε απόσταση 31 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου. Στό 25.5 χλμ τού δρόμου Ηράκλειο- Αρκαλοχώρι, λίγο μετά το χωριό Αλάγνι, υπάρχει διασταύρωση που οδηγεί στη Ζίντα, παιρνόντας απο το χωριό Πατσίδερος. Από το Αρκαλοχωρι η μετάβαση στη Ζίντα γίνεται από τη διασταυρωση του Χουμερίου.
Πατσίδερος

Ο Πατσίδερος με 271 κάτοικους, είναι οικισμός τού Δήμου Αρκαλοχωρίου. Κτισμένο πάνω σε λόφο, στην ανατολική πλευρά του σε υψόμετρο 564 μ από τη θάλασσα, το χωριό απέχει από το Ηράκλειο 29 περίπου χιλιόμετρα. Η διασταύρωση λίγο μετά το Αλάγνι δεξιά, οδηγεί στον Πατσίδερο.
Με το όνομα αυτό, που η προέλευσή του είναι ακόμη αδιευκρίνιστη, το χωριό αναφέρεται στίς απογραφές από το 1577 (Barozzi).
Τα κύρια προϊόντα του, είναι τα αμπελουργικά καί το λάδι.
Στο χωριό υπάρχου δύο παλιές εκκλησίες, της Παναγίας και της Αγίας Παρασκευής, με υπολείμματα τοιχογραφιών.
Χρήσιμα
Στοιχεία
Χρήσιμα
Στοιχεία
Νομός:
Επαρχία:
Δήμος:
Τηλ. κώδικας:
Ταχ. κώδικας:
Τηλ. Δήμου:
Φαξ. Δήμου:
Ηρακλείου
Μονοφατσίου
Αρκαλοχωρίου
+30891
703 00 Αρκαλοχώρι
22232
23453

[Αρκαλοχώρι] [Αρχοντικό-Χουμέρι-Ζίντα-Πατσίδερος] [Γάσι-Μουσούτα-Αγ.Σεμνή] [Αρχ.Χώροι] [Εκκλησίες]

english textgreek text

Οι σελίδες αυτές είναι προσφορά τού Δήμου Αρκαλοχωρίου.


mail to interkritiinterkriti's logointerkriti's index
© 1997