Δήμος
Αρκαλοχωρίου


Γάσι . Τό Γάσι είναι ένας μικρός οικισμός στά νότια του Αρκαλοχωρίου, σχεδόν συνέχεια με αυτό. Ειναι πολύ όμορφος οικισμός με παραδοσιακό χαρακτήρα πού ο χρόνος και η εξέλιξη στην περιοχή έχουν αφήσει ανέγγιχτο. Είναι όμως και σχεδόν έρημος μιά και οι κάτοικοι του εχουν μετακινηθεί προς το Αρκαλοχώρι και αλλού. Ο οικισμός αυτός κατά την απογραφή του 1961 είχε 265 κατοίκους !.
Συνεχίζοντας πρός Νότο, από το Γάσι προς τη Μουσούτα, συναντάμε το χαρακτηριστικό σημάδι οικονομικής ακμής της παλιότερης εποχής. Οι ανεμόμυλοι, τά εργοστάσια τού παλιού καιρου, στα πιό ψηλά σημεία, γιά να φυσά ο άνεμος, έχουν σήμερα αντικατασταθεί από τίς σύγχρονες βιομηχανίες.

Μουσούτα Η Μουσούτα βρίσκεται τρία χιλιόμετρα μετά το Αρκαλοχώρι πρός Νότο, σε απόσταση 36 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και σε υψόμετρο 420μ. Εχει 152 κάτοικους, και αναφέρεται στίς απογραφές από το 1373 μ.Χ.
Στο χωριό μάλιστα υπάρχει βενετσιάνικη κρήνη (φωτογραφία) που αναφέρεται από τον GEROLA στα βενετσιάνικα μνημεία της Κρήτης.

Αγία Σεμνή Η Αγία Σεμνή είναι πολύ μικρός οικισμός πάνω στο δρόμο Αρκαλοχώρι- Πάρτιρα. Βρίσκεται 3.5 χιλιόμετρα νότια από το Αρκαλοχώρι. Εχει μικρή εκκλησία και πηγούλα με δεξαμενη, όπου οι περαστικοί μπορουν να πάρουν δροσερό νερό. Από την Αγία Σεμνή πηγαίνει επισης προς Καστελιανά -Τσούτσουρο, αριστερά στη διασταύρωση μετά τον οικισμό.
Χρήσιμα
Στοιχεία
Νομός:
Επαρχία:
Δήμος:
Τηλ. κώδικας:
Ταχ. κώδικας:
Τηλ. Δήμου:
Φαξ. Δήμου:
Ηρακλείου
Μονοφατσίου
Αρκαλοχωρίου
+30891
703 00 Αρκαλοχώρι
22232
23453

[Αρκαλοχώρι] [Αρχοντικό-Χουμέρι-Ζίντα-Πατσίδερος] [Γάσι-Μουσούτα-Αγ.Σεμνή] [Αρχ.Χώροι] [Εκκλησίες]

english textgreek text

Οι σελίδες αυτές είναι προσφορά τού Δήμου Αρκαλοχωρίου.


mail to interkritiinterkriti's logointerkriti's index
© 1997