Δήμος
Αρκαλοχωρίου


Ο Δήμος . Ο δήμος Αρκαλοχωρίου βρίσκεται στην επαρχία Μονοφατσίου του Νομού Ηρακλείου της Κρήτης σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από τήν πόλη του Ηρακλείου. . Βρίσκεται στην πανέμορφη ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου, και στο μέσο περίπου μιάς θαυμάσιας διαδρομής προς τα νότια παράλια, με τίς πεντακάθαρες ακτές του Τσουτσούρου, της Δέρματου, του Κερατόκαμπου, της Αρβης και άλλων.
Εχει έδρα την κωμόπολη του Αρκαλοχωρίου, ο συνολικός πληθυσμός του είναι 3.978 κάτοικοι και περιλαμβάνει τούς οικισμούς : Αρχοντικό, Αγία Σεμνή, Ζίντα, Πατσίδερος, Μιλλιαρήσι, Γάσι, Μουσούτα και Χουμέρι.

Τό Αρκαλοχώρι

Πανοραμικη αποψη του Αρκαλοχωρίου

Τό Αρκαλοχώρι βρίσκεται σε απόσταση 33 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο, στην επαρχιακή οδό Ηρακλείου - Βιάννου, σε υψόμετρο 395 μέτρων από τη θάλασσα.
Υπάρχει τακτική συγκοινωνία με το Ηράκλειο, με υπεραστικά λεωφορεία.
Ο πληθυσμός του είναι 2.881 κάτοικοι, που ασχολούνται ως επί το πλείστον με τη γεωργία, αλλά και με το εμπόριο και τις τέχνες.
Η οικονομία του βρίσκεται σε ραγδαία άνοδο καθώς και ο πληθυσμός του, που εχει δεκαπλασιαστεί από το 1900, σε εποχές μάλιστα που άλλες περιοχές ερημώνουν.

Ιστορικά &
Αξιοθέατα
Στήν ευρύτερη περιοχή έχουν ανακαλυφθεί ευρύματα από τη Μινωϊκή εποχή, όπως η αρχαία πόλη και ανάκτορο στην θέση "Γαλατιανή Κεφάλα", αλλά και στη θέση "Προφήτης Ηλίας" όπου βρέθηκε σπήλαιο λατρείας.
Στίς βενετσιάνικες απογραφές αναφέρεται σαν ARCALOGHORI καί ανήκε στην Castellania Belvedere. Το 1583 είχε 160 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του Καστροφύλακα, ενω στα 1881 κατοικούσαν 109 χριστιανοί καί 103 Μωαμεθανοί.
Αξίζει κανείς να επισκεπτεί τις όμορφες εκκλησίες καί ξωκλήσια τίς περιοχής, και να θαυμάσει τίς αγιογραφίες και την αρχιτεκτονική τους.

Η ονομασία του χωριού σχετίζεται με τη λέξη άρκαλος, πού είναι η κοινή ονομασία του ασβού στην Κρήτη. Φαίνεται πως παλιότερα υπήρχαν πολλά τέτοια ζώα στη περιοχή, γιατί υπάρχει ακόμα τοποθεσία που ονομάζεται "Αρκαλιές".

Υποδομη

Προϊόντα

Υπηρεσίες


Η κεντρική πλατεία του Αρκαλοχωρίου
με τη διμάρτυρη εκκλησία αφιερωμένη στον Χριστό και τον Αγιο Κωνσταντίνο.
Στό Αρκαλοχώρι εδρεύουν όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες
 • Κέντρο Υγείας
 • Ειρηνοδικείο
 • Αστυνομικό Τμήμα
 • Αγρονομείο
 • Εφορία
 • Γεωργική Υπηρεσία
 • ΟΤΕ
 • ΔΕΗ
 • ΕΛΤΑ
 • Υποθηκοφυλακείο
 • Συμβολαιογράφος κλπ

Εχει επίσης σχολεία, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσιο, λύκειο, παιδικούς σταθμούς, αθλητικο κέντρο, πολιτιστικό σύλλογο, ραδιοφωνικό σταθμό, φαρμακεία, και γενικά όλη την υποδομή μιάς μοντέρνας πόλης.

Τά προϊόντα πού παράγονται είναι το λάδι, η σταφίδα, τα επιτραπέζια σταφύλια και λίγα δημητριακά.
Τελευταία έχουν αναπτυχθεί αρκετές βιοτεχνίες, όπως τυποποίησης γεωργικών προϊόντων κλπ.

Υπάρχουν υποκαταστήματα, της Ενωσης Ηρακλείου, των τραπεζών, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ, ΕΘΝΙΚΗΣ καί ΚΡΗΤΗΣ, .
Τό εμπόριο είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο, και μπορεί κανείς να βρεί τά πάντα. Η αγορά του Αρκαλοχωρίου είναι φημισμένη απο τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, και το παζάρι που γίνεται εδώ κάθε Σάββατο έχει τις ρίζες του από τότε.
Τίς τελευταίες μέρες του Αυγούστου, κάθε χρόνο, γίνεται στο Αρκαλοχώρι με μεγάλη επιτυχία η Γεωργική και Εμπορική Εκθεση Αρκαλοχωρίου, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και υπηρεσιών. Η έκθεση πού την επισκέπτονται πολυάριθμοι επισκέπτες από ολόκληρη τη Κρήτη, θεωρείται ότι συμβάλλει ουσιαστικά στην ραγδαία οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ο επισκέπτης θά βρεί ξενοδοχείο γιά τη διαμονή του και πολλά γραφικά ταβερνάκια και καφενεία γιά να δοκιμάσει τίς κρητικές λιχουδιές.

Χρήσιμα
Στοιχεία
Νομός:
Επαρχία:
Δήμος:
Τηλ. κώδικας:
Ταχ. κώδικας:
Τηλ. Δήμου:
Φαξ. Δήμου:
Ηρακλείου
Μονοφατσίου
Αρκαλοχωρίου
+30891
703 00 Αρκαλοχώρι
22232
23453

[Αρκαλοχώρι] [Αρχοντικό-Χουμέρι-Ζίντα-Πατσίδερος] [Γάσι-Μουσούτα-Αγ.Σεμνή] [Αρχ.Χώροι] [Εκκλησίες]

english textgreek text

Οι σελίδες αυτές είναι προσφορά τού Δήμου Αρκαλοχωρίου.


mail to interkritiinterkriti's logointerkriti's index
© 1997